De claim

Achtergrond

Wat is er gebeurd?

Honderden particulieren kochten in de jaren 2016-2019 voor tientallen miljoenen Forward Gold Sale-contracten. Een Forward Gold Sale-contract hield in een recht op verkrijging van fysiek goud met 10% korting op de officiële goudprijs. Tegenover de korting stond een wachttermijn van 10 maanden. De aanbieders van de contracten waar het in deze zaak om gaat, waren Ruby Creek Resources Inc., gevestigd te Los Angeles, California, VS (nader: Ruby Creek) en Transeco Minerals & Mining Ltd. te Windsor (VK) (nader: TransEco).

De contracten werden verkocht door bemiddeling van in Nederland gevestigde tussenpersonen, handelend onder de namen Goldinvestment.nl, Goudkorting.nl en aanverwante namen. Volgens de brochure wilden de goudmijnen extra geld aantrekken voor investeringen in machines, personeel, wasstraten, vrachtwagens, capaciteitsuitbreiding en om andere mijnen over te kunnen nemen. Om dit te kunnen financieren werd tijdelijk een deel van de toekomstige goudproductie verkocht. Daarom werd het de Forward Gold Sale genoemd.

Leveringen stoppen

Al vrij snel na het verloop van de eerste termijnen stokten de leveringen. Volgens de aanbieders was de mijnbouw door omstandigheden stilgelegd, maar zouden er uiteindelijk wel leveringen plaatsvinden. Dat gebeurde niet. De goudkopers worden op deze wijze al bijna vijf jaar aan het lijntje gehouden terwijl bekend is dat hun inleg inmiddels niet meer beschikbaar is voor diezelfde mijnbouw, noch voor de aankoop van goud.

Ponzi-fraude

Het OM heeft in april 2019 een inval gedaan bij onder meer Goldinvestment.nl en sindsdien loopt er een strafrechtelijk onderzoek. Het OM verdenkt meerdere betrokkenen onder meer van oplichting en verduistering (Ponzi-fraude). Het onderzoek is gericht op de Forward Gold Sales van Ruby Creek Resources. Uit het onderzoek blijkt dat met het geld van nieuwe inleggers in Alkmaar goud werd ingekocht om uit te leveren aan de inleggers die 10 maanden eerder goud hadden besteld. Daarnaast werd 35-50% van de inleg via de escrow-stichtingen uitgekeerd als verkoopcommissies en aan tussenhandelaren. Er zijn geen geldstromen uit het buitenland naar de Nederlandse agentschappen en verkopers gevonden. Volgens het OM zijn in totaal 600 mensen gedupeerd voor een totaalbedrag van €30-45 miljoen.