Alles op een rijtje
Oprichting Ruby Creek Resources Inc., een mijnexploiterende organisatie gevestigd in Los Angeles, Verenigde Staten. Tevens de verkoper van de Forward Gold Sale contracten.
2015 – Start met de verkoop van Forward Gold Sale-contracten in Nederland en België via de verkoopkantoren Goudkorting.nl en Goldinvestment.nl.
Januari 2017 - Circa 600 mensen hebben reeds Forward Gold Sale-contracten gekocht.
September 2018 - Kopers ontvangen een brief dat de levering van het goud vertraging oploopt wegens omstandigheden in de mijn.
Oktober 2018 - Goudleveringen aan kopers vinden in het geheel niet (meer) plaats.
Februari 2019 – Kopers ontvangen een brief dat de goudlevering in april 2019 wordt gestart.
April 2019 – Inval door Fiscale Inlichtingen en Opsporingsdienst (FIOD) bij Gold Investment.
Juli 2019 - Strafrechtelijk onderzoek gestart door het Openbaar Ministerie. Uit voorlopige berekeningen blijkt dat in de afgelopen jaren bijna 50 miljoen euro aan Forward Gold Sale-contracten zijn aangekocht.
Oktober 2019 - Een eerste bijeenkomst wordt georganiseerd door en voor de gedupeerden.
Januari 2020 – Stichting Collectief Forward Gold Sale wordt (notarieel) opgericht voor en door gedupeerden van Forward Gold Sale-contracten.
Februari 2020 - Er wordt door Stichting Collectief Forward Gold Sale een informatiebijeenkomst georganiseerd.
April 2020 – Via Stichting Collectief Forward Gold Sale lukt het voor een zevental slachtoffers om beslag te leggen op gelden bij een van de derdengelden stichtingen. Met behulp van de advocaten van de Stichting worden deze deelnemers via het beslag gecompenseerd.
Juni 2021 - Stichting dient verzoek tot het houden voorlopig getuigenverhoor in bij de rechtbank.
Oktober 2021 - De eerste deelnemersbijeenkomst vindt plaats waarin de Stichting samen met ClaimShare belangrijke zaken met de deelnemers van Stichting Collectief Forward Gold Sale bespreekt.
Januari 2020 – Stichting Collectief Forward Gold Sale wordt (notarieel) opgericht voor en door gedupeerden van Forward Gold Sale-contracten.
Februari 2020 - Er wordt door Stichting Collectief Forward Gold Sale een informatiebijeenkomst georganiseerd.
April 2020 – Via Stichting Collectief Forward Gold Sale lukt het voor een zevental slachtoffers om beslag te leggen op gelden bij een van de derdengelden stichtingen. Met behulp van de advocaten van de Stichting worden deze deelnemers via het beslag gecompenseerd.
Juni 2021 - Stichting dient verzoek tot het houden voorlopig getuigenverhoor in bij de rechtbank.
Oktober 2021 - De eerste deelnemersbijeenkomst vindt plaats waarin de Stichting samen met ClaimShare belangrijke zaken met de deelnemers van Stichting Collectief Forward Gold Sale bespreekt.
Augustus 2022 – Stichting houdt voorlopig getuigenverhoor: de bij de Forward Gold Sale betrokkenen hoofdpersonen worden onder ede gehoord.
November 2022 - De Stichting organiseert een deelnemersbijeenkomst, waarin de uitkomst van het voorlopig getuigenverhoor wordt besproken.
Maart 2023 - Er vindt een belangrijke deelnemersbijeenkomst plaats.
De deelnemers van Stichting Collectief Forward Gold Sale worden door de Stichting geïnformeerd over de nieuwe claim tegen de banken ING en BUNQ.
April 2023 – De banken BUNQ en ING worden door de stichting aansprakelijk gesteld.
April 2024 – Overeenstemming is bereikt met een externe procesfinancier en er wordt een procesfinancieringsovereenkomst getekend.
September 2024 - Stichting verzoekt ING en BUNQ om informatie te delen met haar (een zogeheten 843a-verzoek) en nodigt hen uit om in overleg te treden over een minnelijke oplossing.
Verder lezen
Alles op een rijtje
1962 – De eerste SBI’s werden geplaatst.
1964 – Eerste ontwikkeling en productie van met zoutoplossing gevulde borstimplantaten.
1976 – In de USA worden SBI’s geclassificeerd als hulpmiddelen met een matig risico (klasse II) en moeten voldoen aan algemene controles en prestatienormen.
1980′s – Zorgen over de relatie tussen met name siliconen gevulde SBI’s en ernstige gezondheidsproblemen zoals borstkanker en systemische bindweefselaandoeningen zoals lupus, sclerodermie en reumatoïde artritis. Herclassificatie tot klasse III (hoogste risico) en oproep aan fabrikanten om gegevens te verstrekken waaruit blijkt dat de SBI’s veilig zijn.
1986 – Introductie van de BIOCELL SBI’s door McGhan, een rechtsvoorganger van Allergan.
1992 – FDA verbiedt het gebruik van (nieuwe) met siliconengel gevulde SBI’s in de USA voor cosmetische doeleinden. Voor reconstructie blijven deze SBI’s toegestaan.
1993 – SBI’’s vallen in Europa voortaan onder richtlijn medische hulpmiddelen (Richtlijn93/42/EEG). SBI’s vallen onder in de hoogste risicoklasse (III) en behoeven een CE-markering ("Conformité Européenne"). Cosmetisch gebruik siliconen SBI’s blijft toegestaan.
1994 - Dow Corning, 's werelds grootste implantaatfabrikant in die tijd, betaalt een schikking van $ 3,2 miljard voor 12.000 gedupeerden, maar gaat in 1995 alsnog failliet vanwege resterende rechtszaken.
1998 – Introductie SBI’s met cohesieve gel (of zelfs al eerder CHECK).
1999 – Het Institute of Medicine (IOM) en de Gezondheidsinspectie (IGJ) publiceren rapporten van de gepubliceerde literatuur over SBI’s. De studies concluderen dat er diverse lokale complicaties zijn (infectie, bloeding, pijn, deflatie, kapselcontractuur, aanvullende chirurgie), maar geen hard bewijs dat siliconen borstimplantaten systemische gezondheidseffecten veroorzaken, zoals kanker of auto-immuunziekten.
2006 – Goedkeuring SBI’s met cohesieve gel van Allergan en Mentor op basis van klinische PMA-studies. Als goedkeuringsvoorwaarden moeten fabrikanten diverse post-goedkeuringsstudies uitvoeren om de prestaties en veiligheid op lange termijn te onderzoeken.
2010 – PIP-schandaal: de Franse gezondheidsinspectie (ANSM) vindt bewijs van gebruik van niet-goedgekeurde industriële siliconengel na talloze klachten. Uiteindelijk gaat PIP failliet en het Duitse TUV (‘notified body’ betrokken bij de toelating) wordt mede-schuldig verklaard door de Franse rechters. In de USA zijn PIP-SBI’s nooit verkocht, omdat ze door de FDA in 2000 al werden geweigerd vanwege een gebrekkig productieproces.
2011 - De FDA publiceert de update over de veiligheid van met siliconengel gevulde borstimplantaten. Melding van een mogelijk verband tussen SBI’s en ALCL2014 - RIVM verricht op verzoek van de IGZ een literatuuronderzoek. De conclusie is dat aan het gebruik van SBI risico’s zijn verbonden (scheuren, lekken, kapselvorming), maar geen causale relatie tussen SBI’s en het optreden van ziekten.2016 - De Wereldgezondheidsorganisatie ("WHO") erkent de relatie tussen ALCL en SBI’s (BIA-ALCL).2017 - Het RIVM publiceert het rapport gezondheidsklachten: 70% ervaart gezondheidsklachten na implantatie. Volgens het rapport was nader onderzoek nodig.2018 - Uit onderzoek van de VU blijkt dat 78% van de onderzochte ALCL gevallen BIOCELL implantaten van Allergan had (22 van 28). Dat kwam overeen met bevindingen wereldwijd. In november 2018 concludeert een wereldwijd onderzoek door journalisten onder leiding van het International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ) de gevaren die ervoor zorgden dat borstimplantaten in 1992 werden verboden, nooit verdwenen en dat een groeiende hoeveelheid wetenschappelijke literatuur borstimplantaten koppelt aan auto-immuunziekten en BIA-ALCL. De Franse toezichthouder (ANSM) verbood in december 2018 alle BIOCELL SBI’s van Allergan, waarna het CE keurmerk niet werd verlengd en ze vanaf december 2018 dus niet meer mochten worden verkocht in Europa.2019 – op 24 juli 2019 volgde een wereldwijde terugroepactie van SBI’s van Allergan op verzoek van de FDA. Sindsdien worden ze nergens meer verkocht.
2020 – Het platform CalmYourTits – dat is opgezet om aandacht te vragen voor de gevaren van borstimplantaten - organiseert een petitie waarin kostenvergoeding door verzekeraars voor explantatiekosten werd verzocht. De petitie wordt door ruim 27.000 vrouwen ondertekend. De reactie is – al ruim 30 jaar – dat er meer onderzoek moet gebeuren.
2021 – In mei kondigt ClaimShare i.s.m. met CalmYourTits na uitvoerig onderzoek aan een collectieve claim te organiseren. Het baanbrekende initiatief ontvangt veel support en verschijnt op radio en TV.